SCHRIJVEN IN BEGRIJPELIJKE TAAL
Datgene iedereen een andere kijk heeft op begrijpelijke taal, is duidelijk. Maar hoe implementeer je dat nu in de blogs en artikelen van jouw handelsbedrijf? Het is erg in ieder geval handig om te uitvinden dat 80% van de Nederlanders teksten op beslist B1 niveau begrijpt, zeker dat je daarmee de grootste doelgroep bedient. Natuurlijk zijn er uitzonderingen bij de regels, want wanneer je expliciet voor hogeropgeleiden schrijft of als je een juridisch stuk dienen leveren, dan kun jouw natuurlijk niet in jip-en-janneketaal schrijven.

Hier lees je meer over schrijven op b1 nivo.

Ben je genkele doctorandus of advocaat, vervolgens kun je het goede op B1 niveau pennen om een zo aanzienlijk mogelijke doelgroep te bereiken. Want, hoe meer lieden je teksten begrijpen, hoedanig groter de kans datgene ze je producten of diensten kopen. Om in begrijpelijke taal voor jouw doelgroep te schrijven, is het meest voor de hand liggend om de teksten eerst eens voor te leggen aan beslist deel van je doelgroep. Vraag of zij begrijpen wat je bedoelt en wat je eventueel extra zou moeten uitleggen of anders zou moeten beschrijven. Als je dat beslist paar keer hebt gedaan, gaat het schrijven met de teksten daarna beslist stuk makkelijker.

In eerste instantie schrijf je voor jouw doelgroep. Maar het is ook belangrijk dat Google je snapt, zodat de zoekmachine jouw teksten kan scannen en bij kan bieden bij nodige zoekopdrachten. Google begrijpt B1 niveau, simpelweg daardoor dus 80% van de mensen dat niveau bezit. Dat betekent ook direct dat zoekopdrachten in B1 niveau worden gesteld. Wanneer daar tegenover een B1 antwoord zet, is u duidelijk voor Google: je begrijpt jouw doelgroep.