Chromebooks offline door Google-fout||

Chromebooks offline door Google-fout||

Beheerders bij onderwijsinstellingen, die enkele honderden tot wel duizenden Chromebooks onder hun hoede hebben, zaten met de handen in het haar. Supportcalls en klachten aan het adres van Google leverden bevestiging van de grootschalige storing op, die in Noord-Amerika woedde. De Chrome OS-maker gaf daarbij het advies van handwerk om de WiFi-storing op te lossen.

Kip en ei situatie

“Er is een lopende storing aan onze kant, waarbij de netwerk-policy van de admin-console niet correct aankomt bij de Chromebooks, waardoor ze effectief hun network credentials vergeten. De enige workaround nu is het handmatig verbinden van elke Chromebook met je netwerk”, kreeg een beheerder per e-mail te horen.

Enkele uren laten is de storing wel opgelost, maar in de tussentijd waren de laptops met webbesturingssysteem niet online te gebruiken. Tenminste, niet zonder beheerhandelingen op elke individuele machine, wat dan lokaal moest gebeuren omdat de Chromebooks immers offline waren.

Meer handwerk

Overigens gaf het herstel na de storing ook nog handwerk voor beheerders. “Om je Chromebooks on line te krijgen: reboot en verbindt handmatig met een WiFi-netwerk of verbindt via Ethernet om een policy-update te verkrijgen”, meldde Google’s onderwijsafdeling in een tweet.

Niet alle Chromebook-modellen hebben echter een Ethernet-poort, wat dus gebruik van een USB-naar-Ethernet dongle vereist. Daarnaast kan het opnieuw instellen van de WiFi-verbinding ook wat voeten in de aarde hebben. “Gelukkig hebben we slechts 2000 Chromebooks die we morgen weer online moeten krijgen met 63-karakter WiFi-wachtwoorden van willekeurige karakers”, luidt een cynische reactie.