De 10 beste gratis clouddiensten onder de loep

Para 10 beste gratis clouddiensten onder para loep

In welk scenario kun je beter een clouddienst met veel opslagruimte gebruiken, welke dienst laat jou het beste met weitere samenwerken sobre welke opslagruimte werkt een beste onder Linux? Omkring een antwoord te geven op deze vragen, onderwierpen wij iCloud, Box, Dropbox, Google Push, Microsoft OneDrive, MediaFire, SpiderOak, Mega, HubiC aan een test. Iedere besproken dienst kent sterke en zwakke punten.

Als je gebruikmaakt van een iPad, iPhone, ipod itouch of Mac, kom je al snel bij het in het Apple besturingssysteem geïntegreerde iCloud. De dienst is ook beschikbaar voor Windows 7 en 8, maar niet voor Windows RT. Om je iCloud te bekijken, kun je gebruikmaken van de web site. Apple biedt standaard gratis 5GB opslagruimte, maar als je wilt kun je upgraden.

iCloud biedt opslagruimte voor foto’s en documenten die je tussen verschillende apparaten wilt delen. Ook kunnen de instellingen van apparaten worden gebackupt in iCloud, wat handig is als je een upgrade wilt doen of het apparaat door een nieuwere versie van een apparaat. Met back-up worden ook appinstellingen opgeslagen.

De webinterface van iCloud zou op iedere browser moeten werken, maar wij merkten in de test dat met name op Android, Windows Phone en BlackBerry 10 een alternatieve browser problemen kan veroorzaken. Je kunt iCloud met Microsoft Outlook synchroniseren voor e-mail, contactenlijsten en de agenda, maar daarvoor heb je wel een iCloud e-mailaccount nodig.

Het gebruik van iCloud op Mac is eenvoudig, aangezien het al ingebouwd zit. Voor gebruik op Windows zul je het iCloud Get a grip on Panel moeten downloaden. Zodra het Get a grip on Panel is gedownload en geïnstalleerd, zul je het eerst moeten vertellen wat het gaat synchroniseren voordat het gebeurt. Eenmaal ingesteld, gebeurt het in het vervolg automatisch.

iCloud voorziet niet in het ad-hoc opslaan van documenten in Windows of Linux. Ook kun je via iCloud geen muziekbestanden met anderen delen.

Pluspunten : ideaal voor iPhone, iPad en Mac, eenvoudig back-ups maken van apparaten

Nadelen : minder geschikt voor alternatieve browsers en besturingssystemen, geen delen van muziek

iCloud laat je via de webapps met je bekende applicaties werken.

Box bestaat al jaren, maar de dienst profileert zich pas sinds kort als zakelijk platform gericht op collaboration. Met een gratis account kun je 5GB opslaan en wil je meer, dan kun je tegen een meerprijs ook voor 25GB of 50GB kliezen. Bedrijven kunnen daarnaast nog kiezen voor een business- of Enterprise-versie. Voor alle mobiele platforms is een app verkrijgbaar en op Windows en Mac computers kun je de client Box Sync downloaden.

Box Sync werkt anders dan andere besproken diensten. Hoewel Box met iedere map kan synchroniseren, zul je de map eerst naar de bureaubladmap ‘My Box Files’ moeten slepen. Dan pas begint de synchronisatie. Wanneer je vervolgens aanpassingen doet aan de map, worden ze ook in de bureaubladmap gedaan. Je kunt ook vanaf elders gedeelde mappen naar ‘My Box Files’ synchroniseren.

De echte focus van Box ligt zoals gezegd op collaboration. Een voorbeeld hiervan is toegang tot bestanden met meerdere gebruikers. Als een groep Box gebruikt, zien ze elkaars updates, kunnen ze elkaar becommentariëren, aanpassingen doen en vind-ik-leuks uitdelen. Daarnaast kun je aanpassen wat anderen wel en niet mogen en toegang tot bestanden beperken.

Box uploads gaan vrij snel omdat Box een upload-accelerator toepast die veel weg heeft van een content distributienetwerk. Dit betekent dat bestanden die je upload naar Box eerst op een regionale server worden opgeslagen voordat ze later naar de daadwerkelijke Box-servers worden verstuurd.

Box is niet bedoeld als on line back-upsysteem, maar richt zich meer op het delen van bestanden met devices en mensen. Voor dat doel is het uitstekend geschikt.

Pluspunten : razendsnel, goed te beheren, ideaal om samen mee aan bestanden te werken

Nadelen : omslachtige installatie, niet voor Linux, niet bijzonder geschikt als back-up

Box heeft overal in de wereld snelle servers staan om het bestandsverkeer te bespoedigen.

Dropbox is intussen synoniem komen te staan voor een cloudopslagdienst. In de kern is Dropbox een plek in de cloud waar je bestanden kwijt kunt. Dat kunnen documenten zijn, maar ook muziek, video’s of foto’s. Het is een ideaal concept om bestanden vanaf je thuis- of werkcomputer ook met mobiele apparaten te delen.

Het gratis Dropbox biedt meer dan alleen storage. De dienst biedt apps voor Windows, Mac, Linux, iOS, Android, BlackBerry en Kindle Fire. Er is een third-party app voor Windows Phone en op BlackBerry 10 is het standaard al geïnstalleerd.

Binnen Dropbox is versie-tracking van toepassing zodat je precies ziet wie welke veranderingen heeft doorgevoerd en je in staat bent om naar een eerdere versie terug te keren. De versiehistorie beslaat 30 dagen bij een document of ander type bestand.

Dropbox werkt door een map op je computer aan te maken en de inhoud daarvan met de cloud te delen. Die cloud synchroniseert weer met de devices waarop je Dropbox geïnstalleerd hebt staan. Je kunt ook bij je eigen Dropbox komen door naar de website te navigeren.

Er is een zakelijke versie beschikbaar die onbeperkte opslag en versiehistorie biedt en meer toegangsopties kent voor 795 dollar per jaar tot vijf gebruikers. Daarna betaal je 125 dollar per gebruiker extra.

Het grote voordeel van Dropbox is dat bijna iedereen het gebruikt, er voor ieder platform apps zijn en de werking bijna niet eenvoudiger kan.

Google Drive ontstond ooit als afgeleide van Google Docs; een plek die vooral bedoeld was om gedeelde documenten op te slaan. Daar kun je het nu nog steeds voor gebruiken, al zijn de opties intussen veel talrijker.

Bij de installatie van Drive op Windows krijg je de mogelijkheid om een heel officepakket erbij te installeren dat samenwerkt met de cloud. Op andere platforms wordt alleen een losse Drive-app geïnstalleerd. Toegang is ook mogelijk via een browser en ook daarmee werkt het platform hecht samen met de Docs-functionaliteit.

Nadeel bij Drive is dat gebruikers niet automatisch worden uitgelogd bij het beëindigen van een browsersessie, wat een securityrisico betekent als je weleens van een gedeelde pc of tablet gebruik maakt.

De werking van Drive is in de meeste opzichten gelijk aan die van andere besproken diensten, al geeft Google wel 15GB gratis weg bij het aanmaken van een account. Voor bedrijven is er Google Apps for Business waar je tot 16TB aan opslag voor een account kunt krijgen.

Het moet opgemerkt worden dat Google de bestanden die je opslaat in Drive doorspit om je op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen. Andersom werkt dit ook weer positief voor de zoekfunctie in Drive, die zeer effectief functioneert. Drive werkt snel en biedt als voordeel ten opzichte van andere diensten dat je van bestanden een preview kunt opvragen.

Pluspunten : veel opslagruimte, hechte integratie met Docs en andere Google-diensten

Nadelen : niet NSA-proof, niet geschikt voor gebruikers met geen of weinig Google-diensten

Google Drive lijkt als twee druppels water op de interface van Gmail en heeft als grote voordeel dat de zoekfunctie onovertroffen is.

Iedereen met een Microsoft-account beschikt al over OneDrive. Dus of je nu gebruikmaakt van een Windows Phone, een Xbox, Skype of Outlook. com; je kunt direct aan de slag met de opslagdienst.

Microsoft OneDrive kent vele toepassingen. Het is geschikt om bestanden te delen, om mappen te synchroniseren en om te back-uppen naar de cloud. Voor Windows Phone en Windows-tablets geldt dat foto’s al in OneDrive worden opgeslagen en dat de client al staat ingesteld. Voor de besturingssystemen Mac, Android en iOS (en natuurlijk Windows 7, 8 en 10) geldt dat je een client kunt downloaden die je automatisch bestanden – bijvoorbeeld foto’s – laat synchroniseren.

OneDrive integreert hecht met vele Microsoft-applicaties, waaronder ook Office. Voor bedrijven is er een zakelijke versie die naast Office 365 ook met SharePoint werkt en een cloudgebaseerde bibliotheek biedt voor zakelijke documenten en collaboration faciliteert.

Gebruikers krijgen binnen OneDrive gratis 15GB. Gebruikers van Office 365 krijgen voor 10 euro per maand 1TB opslagruimte. Er is ook een abonnement beschikbaar voor 2 euro per maand, daarvoor krijg je 50GB.

Pluspunten : integratie met populaire Microsoft-software, werkt goed op Windows-apparaten

Nadelen : vereist een Microsoft-account, werkt niet altijd perfect op andere platformen

OneDrive werkt op vele platformen en kent een nette iOS-versie waarin foto’s automatisch voorvertoond worden.