iMac Pro krijgt ‘ARM inside’||

Mede iMac Pro krijgt ‘ARM inside’||

Het ARM-aanwezigheid in uw iMac Pro is volgens buiten gekomen door ontleden van macOS én betreffende nieuwe computerprogramma`s die Apple heeft uitgegeven: BridgeOS 2. 0. Laatstgenoemde besturingssysteem ben volgens Apple Insider absoluut afgeleide betreffende iOS, datgene dienst verrichten op iPhones en iPads. Developers Guilherme Rambo, Stephen Troughton-Smith plus Jonathan Levin hebben het nieuwe variant van een BridgeOS-software doorgespit en interessante ontdekkingen gedaan.

Mac dichtmaken

Zo blijkt Apple’s voornaamste nieuwe Mac voor chauffeurs een 64-bit ARM-processor bij hebben, deze het booten en het beveiliging met de iMac Pro afhandelt. Apple karaf hierdoor experimenteren met hechtere grip binnen zijn Macs zonder huidige apps, developers of gebruikers voor ie hoofd erbij stoten, tweet Troughton-Smith.

Deze is vergelijkbaar met een ARM-chip in uw MacBook Pro met aanraakstrook (Touch Bar) en vingerafdrukscanner. De voorkeur voor een A10 Fusion chip zegt echter datgene de iMac Pro niets simpelweg u voorbeeld dichtbij de MacBook Pro achtervolgen. Die duurdere Apple-laptop bleek eind vorig jaar al ‘ARM inside’ te bezitten, maar datgene was beslist bescheiden start. De topmodellen MacBook Pro hebben daarvoor de richting van een Touch Buffet en vingerafdrukscanner een gloednieuwe Apple ARM-chip: de T1.

‘ARM ben de baas’

De rol van een A10 in uw iMac Pro is aardig groter. Troughton-Smith concludeert tenslotte dat het ARM-processor van het start van u bootproces bepaling en dan het EFI-firmware doorgeeft aan het Intel-processor(s) alvorens uitvoering. Het toepasbaarheid met de definitie van coprocessor is alhier dus van twijfel onderhevig. “Het lijkt veilig rondom te veronderstellen dat het A10 een baas zijn. ”

Verder heeft Apple’s zelfontwikkelde ARM-processor ook het macht bereid de FaceTime-camera en een voor Macs nieuwe spraakfunctie ‘Hey Siri’. Met laatstgenoemde kunnen gebruikers met datgene codezinnetje het spraakassistent Siri activeren, deze dan zeker wel steevast paraat dienen staan. Een ARM-processor zorgt hier mede voor.

Bootbeveiliging

Media wanneer 9to5Mac beschikken over de verschijning van Siri naar Macs aangegrepen zoals belangrijk gevolg van het ARM-aanwezigheid in uw iMac Pro. Mac-developer Pepijn Bruienne tweet dat deze zeker niets het grootste is. Een gaat vanwege SecureBoot, stelt de techneut die voorheen deze kalendermaand al had opgemerkt datgene Apple langduriger bootcode verplaatst naar bestaat T1 ARM-chip.

Geruchten circa een ARM-overstap voor Macs laaien daarstraks dan mede weer aan. Apple bezit eerder al geruchtmakende processorwisselingen gedaan middels zijn computerplatform. Ooit in Motorola 68k-processors naar PowerPC-chips (PPC), plus later dichtbij dat PPC-platform naar Intels x86-processors. Nabij laatstgenoemde overtocht bleek Mac OS X intern al jaren erbij draaien door Intel-chips.

Ofwel weer overstap?

Het is desalniettemin ook misschien dat Apple niet beslist algehele ARM-migratie voor ogen heeft, echter een veel betere beveiliging over zijn Macs. Intel levert zijn zakelijke lijn processors ingebouwde kansen voor bewaking en zeggenschap op afstand, maar dat diepgaande toegang bleek start dit tijdsperiode volledig hackbaar.