Sculpturen Paaseiland verdwijnen onder een stijgende zee

Toeristen aankomen alleen wegens de beelden naar u eiland. Zij behoren zelfs de beroemdste sculpturen ter wereld: het moai. Het metershoge beeldhouwwerken uit  vulkanisch gesteente   maken Paaseiland een door de voornaamst fascinerende plaatsen op aardkorst.

Die beelden, die betreffende de kust van u klein eiland in de Rechercheur Oceaan staan, herinneren van de bloeiende civilisatie dat er eeuwen geleden bestond. Polynesiërs bevolkten het eiland,   dat vrijwel even flink is wanneer Texel,   en bouwden honderden sculpturen tussen het 12de eeuw en 15de eeuw.

De moai zijn vervaardigd uit vulkanisch gesteente.

Een moai tellen vervaardigd eruit vulkanisch gesteente.

Maar meteen zou de allemaal vernietigd kunnen word, waarschuwen de  Verenigde Volken in alleszins bericht. Het oorzaak ben de klimaatverandering.

Enkele klimaatmodellen verwachten dat het zeespiegel medio de één, 5 plus 1, 8 meter moeten stijgen in de strijd tegen 2100. Overeenkomstig een bepaling in de  New York Times  vrezen bewoners plus wetenschappers daarnet het eind betreffende de moai en een historische scheppen. Stormen plus golven veroorzaken een bedreiging zoals allerminst tevoren.

Nederlander

Drie aan de beroemdste toeristische attracties op de eiland bedragen bedreigd, zojuist stelt het New York Times. U ceremonie-platform Tongariki met vijftien moai, dat landinwaarts beschouwen. Anakena; enig strand in wit koraalzand waar overeenkomstig de traditie een Polynesische hoofdman over zijn gevolg landde plus dat eiland koloniseerde. Plus Akahanga, precies waar de voornaamste koning door de Rapa Nui, een inheemse bevolking, is begraven in dezelfde tombe.

Nog steeds zijn niet opgeklaard hoe het sculpturen, dat tot 200 ton wegen, werden gebouwd en zodat de bevolking is gedecimeerd nadat het Nederlander Jacob Roggeveen een eiland aan paaszondag 1722 ontdekte.

Overeenkomstig de New York Times proberen een eilandbewoners in de strijd tegen de karakter te vechten. Zij bouwden een wand als beheer tegen een golven. Zoals die niets de verwering stopt, moeten zij het sculpturen door de kust weghalen door ze bij redden. Dus wetenschapper waarschuwt hiervoor:,, Datgene kun jij doen, echter dan verlies je hen geschiedenis. ”